Ett fint 10-mila med en helt okej insats av laget

maj 6, 2014 teamfigge No comments exist

I helgen gick årets 10-mila i Eksjö. En stafett som jag alltid gillat sedan jag sprang den för första gången. Det här var mitt fjärde 10-mila för Rehns BK. I år fick jag springa andra sträckan som gick i dagsljus. Innan jag skulle sticka ut intalade jag mig själv att göra mitt eget race och att alltid ha koll på var jag var och var jag skulle någonstans. I det stora hela är jag nöjd över min insats, men! Det finns små ögonblick under loppet som jag går emot detta och som ledde till att det blev några misstag.

Första misstaget hände strax efter första TV-kontrollen. Jag ligger längst bak i ett löpartåg och släpper kartkontakten för några sekunder. När jag väl ska fortsätta med kartläsningen är jag osäker i vilken riktning jag haft och ser kontroll 134. Springer dit för jag hade ingen koll på vad för kontrollpunkt jag skulle ha. Väl framme ser jag att det är fel och kollar noga på kartan. Inser var jag är och tar rätt kontroll som var 163. Ett misstag som kostade 20 sekunder.

Misstag 1

Nästa misstag kom precis efter andra TV-kontrollen. Jag ska till kontroll 173 och har full kontroll ute på hygget. När jag väl korsar stigen har jag ingen plan alls och springer ut i ett grönområde utan någon som helst kompassriktning. Väl där inne börjar jag inse vad jag gjort och får smått panik, för jag vet inte var jag är. Tar kompassen och springer i en ungefärlig riktning mot min kontroll. Kommer till kontroll 142  och får ännu lite mer panik. Men fortsätter i samma riktning och tillslut kommer jag till en sänka som jag läser in mig på och kan ta kontroll 173. Uppskattningsvis tappade jag nästan upp emot 50 sekunder på det.

Misstag 2

 

Sista missen är inte så stor tror jag men vägvalet blev lite väl långt. Precis efter senaste missen ville jag bara försöka ta ikapp så mycket som möjligt av det jag tappat och rusar ner för kontrollen och inser att jag sprungit hela vägen ner från berget. Ett vägval där jag följt höjdkurvan mer hade kanske gått snabbare. Men det är svårt att säga när jag inte kunnat se sträcktider än.

Misstag 3

Hela laget gör en godkänd insats med tanke på föregående års laguppsättning. Vi slutade 33. Men vi siktar mycket högre än så. Det var löpare i laget som gjorde mer misstag än mig och om sånt sker finns det ingen chans till att komma högt upp. Detta innebär bara mer fysisk och teknisk träning till nästa år.

Men vi har fortfarande en chans till i år att kunna springa bra på en stor stafett. Jukola som går i Finland arrangeras 14 juni och då är det sju löpare i laget. Då är jag redo med bättre form och jag ska vara mer skärpt under banan.

Folk står spänt och kollar på hur det går för tätlagen ute i skogen på sista sträckan
Folk står spänt och kollar på hur det går för tätlagen ute i skogen på sista sträckan
Jerker kommer in på sträcka nio för växling
Jerker kommer in på sträcka nio för växling
Andreas kommer i mål och tar in laget som 33 på sista sträckan
Andreas kommer i mål och tar in laget som 33 på sista sträckan

En video från årets 10-mila som Skogssport har gjort. Mellan 31 och 36 sekunder in i filmen syns jag i växlingsfållan 2 gånger. Jag står i en orange tröja så blir det enklare för er att se mig.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *