10-mila i Falun! Börjar bli riktigt bra på natt

maj 15, 2016 teamfigge No comments exist

En av årets och vårens höjdpunkter ägde rum i helgen. 10-mila i Falun! Den prestigefulla och tuffa stafetten som startar på kvällen, genomförs under natten och avslutas på morgonen. Vi i Rehns har än så länge ingenting med toppstriden att göra. Men på papperet ska vi absolut ha kapacitet för topp 20 och om vi går riktigt bra skulle jag vilja säga topp 10.

 

Som sagt genomfördes årets 10-mila i Falun och arenan var på Lugnets skidstadio. Starten gick halv nio vilket innebar att hela första sträckan pågick i dagsljus. Vår startman Konstantin genomförde sin sträcka helt okej. Cirka tre och en halv minut efter täten växlade vi över till Jesper som tidigare sprungit förstasträckor. Som jag skrivit i tidigare inlägg om 10-mila och Jukola har jag väldigt stor tillit till honom på sådana här tävlingar. Han gjorde mig inte besviken heller den här gången! Han tog ikapp och växlade ut mig som sjunde lag, strax under minuten efter täten.

 

Jag som har börjat få lite erfarenhet efter de år jag nu sprungit dessa sorters stafetter stressade inte iväg för att försöka komma ikapp direkt. Jag hittade mitt tempo och jag skulle bara plocka mina kontroller säkert. Det började tufft redan till startpunkten. Direkt upp i mördarbacken och ända upp till toppen av den backen. Därefter mycket väg och stiglöpning. Jag kände mig väldigt säker på min orientering och tog alla kontroller utan några bommar. Några kartstopp inne i kontrollringen var det ända som jag kan ha tappat någon sekund på. Men samtidigt är det det som gör att jag inte bommar kontrollerna. Bortsett från orienteringen började ena vaden att krampa några kilometer innan mål. Blev lite rädd att det skulle hindra min löpning. Men som tur var försvann det efter en stund. När det var en kilometer kvar låg jag med de främsta lagen och var säker att jag skulle hänga med dem ända in till växling. Men tydligen hade jag en extra kontroll som de andra inte hade och fick avvika från gruppen. Tappade trettio sekunder på det ungefär och kom in ensam till växling men till min glädje som lag sex! Fyrtio sekunder efter närmsta lag.

 

Men där tog det stopp för den offensiva starten på tre sträckor. Vår fjärde man orkade inte hålla det tempo som resterande löpare hade och tappade tyvärr arton minuter och våra chanser till någon framskjuten placering försvann. Löpare bakom gjorde fina individuella prestationer och vi slutade på en trettiofjärde plats. Något positivt är väl att vi förbättrade vår placering med två platser från förra året.

 

Men jag är riktigt nöjd och stolt med min prestation och börjar känna mig riktigt säker på min nattorientering när det gäller stafettsammanhang. Det är också kul att klubben får förtroende över mig och kan lita på mig när de sätter mig på en nattsträcka.

 

10-mila
Jesper och jag strax efter min målgång. Foto: Stefan Larsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *