Vasastafetten – en skön men ändå jobbig soloresa

augusti 21, 2016 teamfigge No comments exist

Igår, lördag, sprang jag Vasastafetten med Ockelbo SK. Vasastafetten som består av 10 sträckor fördelade på 90 kilometer mellan Sälen och Mora. Sträckor med varierande längd från 4,5 km till 15 km.

 

Vi åkte upp på fredag kväll till Sälen för övernattning. Starten var klockan 9 på lördag morgon och var belägen där även Vasaloppet har sin start. Men det var inte jag som skulle springa första sträckan på 9 km. Utan jag tog en arrangörsbuss från starten upp till Smågan där växlingen till andra sträckan skulle ske. Andra sträckan som var 14,3 km och som skulle bli andra gången som jag sprang. Första gången var för länge sedan då vi hade ett släktlag i familjen Ingelsson/Arkesjö.

 

Killen på första sträckan hade beräknat sin löptid till ungefär 40 minuter. Därför blev det rätt stressigt när de ropade ut vårt startnummer med kilometern kvar till Smågan vid tiden 32 minuter. Hade inte riktigt fått ihop med tillräcklig uppvärmning, men det dög. Jag blev ivägskickad strax under 36 minuter och mitt mål var direkt att försöka hitta ett tempo där jag kände mig bekväm och som jag visste skulle hålla hela sträckan.

 

Det började med mycket grusväg i början. Sedan bar det in i skogen på stigar och spångar. Eftersom det hade regnat hela natten och även under morgonen hade det nog varit säkrast om jag hade skor med dubb. Men det hade jag inte, vilket gjorde att jag fick ta det lite mer defensivt när jag väl sprang på spångarna. Jag hade redan hunnit sprungit om 3 lag på grusvägen och det var ingen av de som tog min rygg. Därefter sprang jag i princip själv hela sträckan bortsett från när jag sprang om andra löpare. Det var rätt skönt att springa själv och slippa att eventuellt ligga efter någon som kanske skulle haft ett lite högre tempo. Vilket skulle göra att mitt lopp skulle blivit betydligt mer plågsamt. Tiden skulle väl såklart blivit bättre men föredrog att ändå att springa solo. På stigarna var det hyfsat lätt att springa, men på sina ställen hade det mjuknat till och blivit en del lera. På spångarna tog jag det försiktigt när det svängde, men kunde stå på i ändå ett bra tempo. När det var ungefär 3 km kvar blev det betydligt mer tekniska stigar med svängar och backar. Då började krafterna sina lite. Men höll ändå i bra och kunde växla till tredje sträckan efter att jag sprungit på 53 minuter och 30 sekunder. Gick ut som sjätte lag i Mix-klassen och växlade som andra lag.

 

Ockelbo SK slutade på en tionde plats i Mix-klassen vilket vi var nöjda med.

 

Jag växlar över till tredje sträckan
Jag växlar över till tredje sträckan

 

Vasastafetten

 

Samtidigt måste jag också bara gratulera min klubbkompis Jerker Lysell som igår, lördag, tog ett VM-guld i sprintorientering på hemma-VM i Strömstad. Så glad för hans skull efter alla skadeproblem han haft de senaste åren. Önskar jag kunde varit där och fått uppleva det!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *